Специалисти от Военномедицинската академия  извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е

...
Специалисти от Военномедицинската академия  извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е
Коментари Харесай

46-годишен мъж се сдоби с нов черен дроб

Специалисти от Военномедицинската академия  направиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора, който е в последна фаза на чернодробно заболяване. Донор е жена от Варна.

На 11 декември екип, управителен от доцент Васил Михайлов, извърши 6-часова намеса по трансплантация на черен дроб.

Рано сутринта експлантационният екип, отпред с доцент Ивелин Такоров, излетя с военния аероплан „ Спартан ” до морската ни столица, където се намираше донорът, написа Novini.bg.

Над 75 индивида са получили нов черен дроб във Военномедицинската академия за последните 12 години. Благодарение напъните на експертите и приемствеността, Академията основава мощна школа в региона на трансплантологията, която дава късмет за втори живот на доста тежко заболели пациенти.

Поредната чернодробна трансплантация бе осъществена от учениците на професор Никола Владов, които в операционната зала разчитаха и на моралната поддръжка на началника на ВМА генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който има богат опит в трансплантациите на черен дроб.

В момента пациентът е в положително положение, контактен, съответен. Предстои му интервал на възобновяване, разяснява доцент Васил Михайлов.

Ръководството на болничното заведение изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарност за следващ път към екипите на Военновъздушните сили и на сътрудниците от УМБАЛ „ Света Марина “-Варна за съвършената организация за реализиране на експлантацията на органите.

ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. Освен софтуерно актуализирани, трансплантационните екипи на ВМА бяха и разширени, като в реализирането на донорските обстановки и на трансплантационния развой към този момент вземат участие две структури – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР